Descriere succinta:

Proiectul are loc in perioada 15 februarie-15 septembrie si e construit in jurul a doua subiecte majore:

"noile media dau mai multa putere cetatenilor intr-o democratie?" (motiune 1)

si

conceptul de minoritate etnica si politicile specifice, cu motiunea 2:

"mecanismele utilizate pentru incluziunea minoritatii roma ar trebui modificate?"

Pentru fiecare dintre aceste teme, deschidem runde de debate online (primul deadline 8 martie, al doilea 15 mai), urmate de seminarii de lectura critica si aplicatii pe texte din jurnale internationale (Traineri Ioana Avadani - CJI, Valeriu Nicolae- Policy Center, Raluca Bogdan- ARDOR) si conferinte publice alaturi de invitati de marca.

Proiectul se va incheia in august cu un weekend de lucru in care vom intra in dialog cu reprezentanti ai politicilor de tineret.

Fiecare dintre aceste etape va fi anuntata pe site si pe listele de discutii ale participantilor.

Finantatori:

Asociatia noastra a obtinut sprijinul Programului Tineret in Actiune pentru a derula proiectul "Academia de Dezbateri", in jurul cluburilor de debate pe care ARDOR le sustine in cateva facultati din Bucuresti (SNSPA, Facultatea de Stiinte Politice, Drept) si a comunitatii Policy Center for Roma and Minorities.

Status-quo-ul pe care l-am identificat este:

Lipsa oportunitatilor de invatare si exersare a gandirii critice si a lecturii critice (coordonate importante pentru statutul de cetatean activ si independent intr-o societate functional-democratica)

Absenta in mediul universitar bucurestean a unui spatiu dedicat dezbaterilor formale pe tematici relevante pentru studenti si societate.

Dialogul sporadic si lipsa unei colaborari fructuoase intre sistemul universitar romanesc si structurile de invatare non-formala.

Victimizarea si marginalizarea minoritatii rome si neglijarea posibilitatii de colaborare pe chestiuni de interes comun.

Proiectul de fata reprezinta oportunitatea de a folosi, de data aceasta nu in scop competitiv, ci in colaborarea cu alti tineri, abilitatile dobandite de-a lungul anilor de practica a dezbaterilor: intelegerea profunda a unui sistem democratic, dezbaterea pe teme care ne privesc direct ca cetateni, convietuirea alaturi de minoritatea preponderenta in Romania.

 

De ce ARDOR cu Policy Center ?

 

Colaborarea cu Policy Center for Roma and Minorities da un plus de sustinere participarii tinerilor studenti de etnie roma in dezbateri, demers care se poate integra in eforturile mai largi de formare a unei elite in randul acestei minoritati. Totodata, credibilitatea de care se bucura ARDOR si Policy Center in spatiul public si lipsa oricaror partizanate politice le permite tinerilor care au avut initiativa proiectului sa atraga personalitati valoroase din spatiul public in a participa la dezbaterile din proiect.

 

De ce publicatii internationale de prestigiu?

 

Initiatorii considera ca orice student interesat in a fi un cetatean activ, capabil sa influenteze sensibil acest mecanism al democratiei, trebuie sa fie ancorat la realitatea romaneasca si internationala. Tocmai de aceea, ne-am propus abonarea la editiile online si print ale unor jurnale internationale prestigioase (The Economist, Foreign Policy si Newsweek, European Voice), care vor spori gradul de liber acces la informatii si de identificare a celor mai de interes analize.

 

Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceast publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.